mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Czekoladowe ciasto buraczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, w którym znajdują się także buraczki, jednak są one niewyczuwalne.

Czekoladowe ciasto buraczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowe ciasto buraczane

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto buraczane
Buraki myję dokładnie i gotuje je do miękkości, po ostudzeniu obieram ze skórki i ścieram je na drobnych oczkach na tarce.

Piekarnik nagrzewam do 190 stopni C.

Gorzką czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do ostudzenia. Miękkie masło miksuję z cukrem na biały gęsty krem. Stopniowo dodaje jajka i cukier waniliowy, miksuję. Do kremowej masy dodaje ostudzoną roztopioną gorzką czekoladę i drobno starte buraki, delikatnie mieszam. Dodaje do tego przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, solą oraz drobno posiekanymi orzechami, dokładnie mieszam wszystko z ciastem i wylewam do keksówki. Piekę około 50 minut. Ostudzone ciasto dekoruję czekoladową polewą i połówkami orzechów włoskich.
Czekoladowe ciasto buraczane
Mocno czekoladowe
Czekoladowe ciasto buraczane
Do ciasta z burakami dodaję posiekane drobno orzechy i rodzynki