Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto truflowe
Wodę przelać do garnka. Dodać do niej połowę cukru. Dokładnie wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Dodać do tego połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło i czekolada się roztopią, a wszystko połączy się na gładką masę. Masę przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą. Do piany z białek dodawać stopniowo resztę cukru i sok z cytryny, cały czas ubijać. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Masę jajeczną dokładnie, ale delikatnie połączyć z masą czekoladową. Dno średniej tortownicy (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Z zewnątrz tortownicę również owinąć folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do ciasta. Do tortownicy wylać przygotowaną czekoladową masę.
Tortownicę z masą włożyć do większego szczelnego naczynia. Do tego naczynia ostrożnie wlać wrzącą wodę (do mniej więcej 2/3 wysokości ciasta). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę wstawić do piekarnika. Piec w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut (ciasto powinno być ścięte i sprężyste). Upieczone ciasto ostudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto dzielić na porcje.
*Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki".
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą. Do piany z białek dodawać stopniowo resztę cukru i sok z cytryny, cały czas ubijać. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Masę jajeczną dokładnie, ale delikatnie połączyć z masą czekoladową. Dno średniej tortownicy (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Z zewnątrz tortownicę również owinąć folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do ciasta. Do tortownicy wylać przygotowaną czekoladową masę.
Tortownicę z masą włożyć do większego szczelnego naczynia. Do tego naczynia ostrożnie wlać wrzącą wodę (do mniej więcej 2/3 wysokości ciasta). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę wstawić do piekarnika. Piec w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut (ciasto powinno być ścięte i sprężyste). Upieczone ciasto ostudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto dzielić na porcje.
*Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki".
kołczu