SUPERPRZEPIS

Czekoladowe ciasto truflowe

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Czekoladowe ciasto truflowe Więcej zdjęć (5)

Ciasto z czekoladą deserową i masłem, bez dodatku mąki, pieczone w kąpieli wodnej. Bardzo wilgotne i pyszne.

Składniki:

Czekoladowe ciasto truflowe

 

  • 5 łyżek wody
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2,5 tabliczki czekolady deserowej
  • 150 g masła
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto truflowe
Wodę przelać do garnka. Dodać do niej połowę cukru. Dokładnie wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Dodać do tego połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło i czekolada się roztopią, a wszystko połączy się na gładką masę. Masę przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z solą. Do piany z białek dodawać stopniowo resztę cukru i sok z cytryny, cały czas ubijać. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Masę jajeczną dokładnie, ale delikatnie połączyć z masą czekoladową. Dno średniej tortownicy (ok. 22 cm) wyłożyć folią aluminiową. Z zewnątrz tortownicę również owinąć folią aluminiową, żeby woda nie dostała się do ciasta. Do tortownicy wylać przygotowaną czekoladową masę.

Tortownicę z masą włożyć do większego szczelnego naczynia. Do tego naczynia ostrożnie wlać wrzącą wodę (do mniej więcej 2/3 wysokości ciasta). Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę wstawić do piekarnika. Piec w kąpieli wodnej przez ok. 30 minut (ciasto powinno być ścięte i sprężyste). Upieczone ciasto ostudzić, wstawić na kilka godzin do lodówki. Schłodzone ciasto dzielić na porcje.

*Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki".
Czekoladowe ciasto truflowe
Kawałki czekolady i masła dodane do wody z cukrem.
Czekoladowe ciasto truflowe
Ubite na sztyno białka wymieszane z żółtkami.
Czekoladowe ciasto truflowe
Masa jajeczna dokładnie mieszana z masą czekoladową.
Czekoladowe ciasto truflowe
Foremka z masą umieszczona w większym naczyniu wypełnionym wodą.