Sposób przygotowania:
Czekoladowe ciasto z owocami
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem. Odstawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywno, dodawać cukier cały czas miksując. Wrzucać po jednym żółtku, cały czas miksując. Ostudzoną czekoladę wlewać małym strumieniem do masy, cały czas miksując. Na koniec wsypywać partiami mąkę, miksując na najwolniejszych obrotach. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem. Piec 25 minut w 170st. Wyjąć, ostudzić. Owoce umyć, usunąć szypułki i gałązki. Galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Dodać owoce, wymieszać. Gdy zacznie tężeć, wyłożyć masę na ciasto. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto czekoladowe z owocami i galaretką najlepiej podawać z bitą śmietaną
marietta