Sposób przygotowania:
Czekoladowe fondue
1) Czekoladę połamać na drobne kawałki i włożyć do garnka. Laskę wanilii naciąć wzdłuż ostrym nożem, wyskrobać miąższ i dodać go do czekolady. 2) Wlać śmietankę oraz mleko i mieszając, gotować na bardzo małym ogniu tak długo, dopóki czekolada nie stopi się. Ogień pod garnkiem nie może być zbyt duży, gdyż inaczej czekolada się przypali. Dodać kawę espresso z rumem i osłodzić masę odrobiną brązowego cukru. 3) Gdy czekolada się stopi, owoce umyć lub obrać i pokrojone na kawałki ułożyć na talerzach. Deser podawać z widelczykami do fondue. 4) Masę czekoladową przelać do ceramicznego kociołka i postawić na stole. Owoce nabijać na widelczyki i zanurzać w gorącej czekoladzie.