Sposób przygotowania:
Piegusek na białkach z czereśniąETAP 1:
Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Gdy to nastąpi dodawać stopniowo cukier ( można dać 200 g cukru) i ubijać, aż masa będzie lśniąca.
Cienkim strumieniem dodawać olej i stale miksować.
ETAP 2:
Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do białek, dodać mak i delikatnie wymieszać aż składniki się połączą.
ETAP 3:
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ( 23*23 cm)i wyłożyć ciasto.
Na wierzchu ułożyć połówki czereśni ( przecięciem do góry).
Piec w 180 st około 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i uwolnić z papieru do pieczenia.
ETAP 4:
Czereśnie umyć, osuszyć , wyjąć pestki i przełożyć do pojemnika blendera, zmiksować.
Przełożyć na sito i przetrzeć, ale delikatnie. Postawić na ogień i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do musu z czereśni.
Cały czas mieszając zagotować ( w razie gdyby masa była za gęsta dodać 2-3 łyżki wody). Zdjąć z ognia.
Z musu odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę ostudzić.
ETAP 5:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder i mus z czereśni. Ubić na jednolity krem. Krem wyłożyć na wierzch ciasta przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Pokropić odłożonym sosem czereśniowym. Smacznego!
mocsłodkości
Czekoladka 2