monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Piegusek na białkach z czereśnią

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli macie uzbierane białka i nie macie pomysłu do czego je użyć to proponuję ciasto z makiem i czereśniami. Pyszne, puszyste i takie wakacyjne. Zapraszam:)

Piegusek na białkach z czereśnią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piegusek na białkach z czereśnią

 

  • 200 ml białek
  • 100 g cukru
  • 100 g erytrolu
  • 100 g maku
  • 200 g mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 180 g czereśni- waga po odpestkowaniu
  • 500 g śmietany 30%
  • 100 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g czereśni
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Piegusek na białkach z czereśnią

ETAP 1:

Piegusek na białkach z czereśnią
białka ubijać z cukrem na lśniącą masę mikserem

Białka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.

Gdy to nastąpi dodawać stopniowo cukier ( można dać 200 g cukru) i ubijać, aż masa będzie lśniąca.

Cienkim strumieniem dodawać olej i stale miksować.

ETAP 2:

Piegusek na białkach z czereśnią
do ubitej piany dodać mąkę i mak i delikatnie wymieszać

Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do białek, dodać mak i delikatnie wymieszać aż składniki się połączą.

ETAP 3:

Piegusek na białkach z czereśnią
ciasto wyłożyć do formy i ułożyć połówki owoców

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ( 23*23 cm)i wyłożyć ciasto.

Na wierzchu ułożyć połówki czereśni ( przecięciem do góry).

Piec w 180 st około 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i uwolnić z papieru do pieczenia.

ETAP 4:

Czereśnie umyć, osuszyć , wyjąć pestki i przełożyć do pojemnika blendera, zmiksować.

Przełożyć na sito i przetrzeć, ale delikatnie. Postawić na ogień i zagotować. Mąkę wymieszać z wodą i wlać do musu z czereśni.

Cały czas mieszając zagotować ( w razie gdyby masa była za gęsta dodać 2-3 łyżki wody). Zdjąć z ognia.

Z musu odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę ostudzić.

ETAP 5:

Piegusek na białkach z czereśnią
ubitą śmietanę wymieszać z musem z czereśni

Śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone, cukier puder i mus z czereśni. Ubić na jednolity krem. Krem wyłożyć na wierzch ciasta przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego. Pokropić odłożonym sosem czereśniowym. Smacznego!