Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto drożdżowe z czereśniami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 40
  • KALORIE: 33
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z ciasta drożdżowego, można stworzyć niesamowite desery. Wszystko zależy od tego, jakich dodatkowych składników użyjesz. Wystarczy trochę wyobraźni i na twoim stole ląduje niesamowite ciasto do kawy. Do ciasta użyłam dżemu brzoskwiniowego, żeby dodać

Ciasto drożdżowe z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z czereśniami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z czereśniami

I

Ciasto drożdżowe z czereśniami
Przygotowanie rozczynu do ciasta drożdżowego.

1. Mleko rozgrzać, masło rozpuścić, czereśnie umyć oraz wydrylować pestki. drożdże rozkruszyć do miski, dodać jedną łyżkę mąki, jedną łyżkę cukru i połowę szklanki mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.

II

Ciasto drożdżowe z czereśniami
Ubijanie jajek oraz żółtek z cukrem

2. Trzy całe jajka i sześć żółtek utrzeć mikserem z 1 ½ szklanki cukru.

III

Ciasto drożdżowe z czereśniami
Wyrabianie ciasta

3. Do miski wsypać mąkę, wlać pozostałe mleko, rozpuszczoną margarynę, masę jajeczną oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

IV

Ciasto drożdżowe z czereśniami
układanie czeresni

4. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować i nałożyć po całej powierzchni dżem oraz czereśnie.

V

Ciasto drożdżowe z czereśniami
zwijanie ciasta

5. Następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blasze krojoną częścią w górę.

6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 45 minut w 180°C.

VI

Ciasto drożdżowe z czereśniami

7. Gotowe.

8. Smacznego.