Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Czekoladowe lody

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Lody czekoladowe to wspaniały, orzeźwiający deser w upalne dni. Naturalna czekolada dodaje lodom niepowtarzalnego smaku.

Czekoladowe lody

Składniki:

Czekoladowe lody

 

  • 3 szkl mleka
  • 3 jajka
  • 1,5 szkl cukru
  • 20 dag czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Czekoladowe lody
Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka, wlać pół szklanki mleka, podgrzewając rozpuścić. Mleko zagotować. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie ciągle ubijając wlewać powoli gorące mleko i czekoladę. Ubijać tak długo, aż masa będzie gęsta, Zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masę jajeczną przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażalnika przynajmniej na 4 godziny. Przełożyć do pucharków, ozdobić według uznania.