Sposób przygotowania:
Czekoladowe lody z kaszą
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Do gorącej kaszy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i kakao. Mieszać, aż czekolada się roztopi i wszystko się połączy. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Krem z żółtek dodać do kaszy, dokładnie wymieszać, całkowicie ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Bitą śmietanę dodać do kaszy z żółtkami, delikatnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 30 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.
kołczu
marietta