SUPERPRZEPIS

Czekoladowe lody z kaszą

  • 2
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Czekoladowe lody z kaszą Więcej zdjęć (5)

Pyszne, domowe lody z kaszy manny o smaku czekoladowym, z cukrem waniliowym, żółtkami i bitą śmietaną.

Składniki:

Czekoladowe lody z kaszą

 

  • 1 szklanka mleka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka kaszy manny
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Czekoladowe lody z kaszą
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę i cały czas mieszać. Kaszę gotować ok. 3 minuty, nie przerywając mieszania. Do gorącej kaszy dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i kakao. Mieszać, aż czekolada się roztopi i wszystko się połączy. Lekko przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Krem z żółtek dodać do kaszy, dokładnie wymieszać, całkowicie ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Bitą śmietanę dodać do kaszy z żółtkami, delikatnie wymieszać. Masę przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 30 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.
Czekoladowe lody z kaszą
Czekolada i kakao dodane do gorącej kaszy manny.
Czekoladowe lody z kaszą
Żółtka utarte z cukrem pudrem na puszysty krem.
Czekoladowe lody z kaszą
Krem z żółtek dodany do czekoladowej kaszy manny.
Czekoladowe lody z kaszą
Ubita śmietana kremówka dodana do kaszy z żółtkami.