malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Czekoladowe oczko

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto wygląda bardzo apetycznie dzięki pomysłowym czekoladowym oczkom powstałym za sprawą zwijanych roladek.

Czekoladowe oczko

Składniki:

Czekoladowe oczko

 

  • na biszkopt
  • (składniki należy podwoić ponieważ biszkopty pieczemy dwa).
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • szczypta soli.
  • Masa:
  • 2 galaretki czerwone lub różowe,
  • 1 litr śmietany 36 %,
  • 1 serek mascarpone,
  • 1 serek homogenizowany,
  • dżem z owoców leśnych
  • łyżka kakao,
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka mocnej herbaty.

Sposób przygotowania:

Czekoladowe oczko
Białka ubijamy ze szczyptą soli, ubijając dodajemy cukier, piana ma być błyszcząca, następnie dodajemy po jednym żółtku, oraz porcjami mąkę z proszkiem. Masę wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika i pieczemy cienki biszkopt przez około 30 minut w temp. 170 stopni. Wyjmujemy i studzimy, dzielimy wzdłuż na dwie cienkie biszkopty. Następnie z tych samych składników pieczemy drugi biszkopt o wymiarach blachy długość około 30 cm i również dzielimy wzdłuż na dwie części. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy po ubiciu mascarpone, 1/4 masy odkładamy i dodajemy do niej roztopioną czekoladę, kakao oraz serek homogenizowany. Galaretki rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i studzimy. Pierwszy mniejszy biszkopt nasączamy herbatą i rozprowadzamy 1/3 białej masy. Biszkopty większe i cienkie smarujemy dżemem oraz kremem ciemnym, zwijamy obydwa brzegi w stronę środka tak aby z jednego placka powstały dwa roladki, w sumie mają wyjść cztery, układamy na biszkopcie z masą białą i polewamy galaretkami, wykładamy połowę pozostałej masy, przykrywamy biszkoptem, nasączamy i dekorujemy masą z barwnikiem różowym, wstawiamy do lodówki.