Sposób przygotowania:
Czekoladowy burak.
Jakis czas temu ogladałam program angielski "Gotuj i chudnij" i tam dziewczyny zrobiły dietetyczne ciasto czekoladowe w ktorego składzie znalazł sie najzwyklejszy burak. Ciasto wygladało rewelacyjnie i zaintrygowłao mnie. Znalazłam oryginalny przepis ale za tłumaczenie zabierałam sie jak pies do jeza. Ostatnio przegladajac blogi kulinarne natknełam sie na bardzo podobny przepis i tez z burakiem a majc wszystkei składniki wczoraj przystapiłam do dzieła. Ponizej efekt bardzo ale to bardzo zadawalajacy;) Co najlepsze rodzinka zjadła i nic nie poczuła ;)Piekarnik nagrzac do 180°C. Tortownice o srednicy 22cm posmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Czekolade polamana na kawalki wlozyc do miski, umiescic nad garnkiem z parujaca woda i rozpuscic, az bedzie lsniaca. Odstawic by lekko przestygla. Jajka ubic z cukrem i oliwa za pomoca miksera przez okolo 3 minuty. Mikser odstawic i za pomoca drewnianej lyzki bardzo delikatnie ‘wmieszac’ do masy jajecznej ekstrakt waniliowy (u mnie kilka kropel olejku waniliowego), przesiana make, sode i proszek do pieczenia, oraz mielone migdaly.Buraki obrac i zetrzec na tartce o drobnych oczkach, odcisnac nadmiar soku(ja buraki potraktowalam malakserem, na drobinki). Do masy jajecznej dodac starte buraki i stopiona czekolade. Calosc delikatnie wymieszac.Przelozyc mase do tortownicy i piec przez ok 50 – 60 min, robiac probe drewnianym patyczkiem. Piekarnik wylaczyc zostawiajac w nim ciasto na chwile; pozniej ciasto wyjac i ostudzic na kratce. Zdjac papier. Zrobic polewe. W oryginale jest biała polewa z wasabi ale ja z braku wasabi zrobiłam ciemna. Stopiłam w kapieli wodnej czekolade, dodałam smietanki i cukru pudru.Ciasto jest mocno czekoladowe a mniej słodkie wiec dobrze jesli polewa jest słodka. Pokrywamy cale ciasto i wstawiamy do lodowki. Gore posypalam platkami migdałowymi i jadalnymi ziarenkami kawy. Ot i cała filozofia. Ciasto jest przepyszne, mokrawe i mocno czekoladowe. A przy tym nie czuc w nim głownego składnika. :) Polecam. link do programu z ciastem: http://www.channel4.com/food/recipes/healthy/cook-yourself-thin/beetroot-chocolate-fudge-cake-recipe_p_1.htmlzrodło z blogu: http://table-table.blogspot.com/search?q=burak