bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Czekoladowy burak.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto czekoladowe z burakiem.. a czemu nie? Poezja w smaku:)

Czekoladowy burak.

Składniki:

Czekoladowy burak.

 

  • ciasto:
  • 250g gorzkiej czekolady polamanej na kawalki (uzyłam Wedla 65%)
  • 3 duze jajka
  • 200g jasnego cukru muscovado - u mnie Demedera
  • 100ml oleju slonecznikowego - nie mialam wiec dałam z pestek winogron
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii - brak wiec olejek waniliowy kilka kropel
  • 100g maki pszennej
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 50g mielonych migdalow
  • 250g surowych burakow
  • polewa:
  • 100gr gorzka czekolada
  • cukier puder (na oko)
  • śmietanka płynna do deserów (wlana na oko)

Sposób przygotowania:

Czekoladowy burak.
Jakis czas temu ogladałam program angielski "Gotuj i chudnij" i tam dziewczyny zrobiły dietetyczne ciasto czekoladowe w ktorego składzie znalazł sie najzwyklejszy burak. Ciasto wygladało rewelacyjnie i zaintrygowłao mnie. Znalazłam oryginalny przepis ale za tłumaczenie zabierałam sie jak pies do jeza. Ostatnio przegladajac blogi kulinarne natknełam sie na bardzo podobny przepis i tez z burakiem a majc wszystkei składniki wczoraj przystapiłam do dzieła. Ponizej efekt bardzo ale to bardzo zadawalajacy;) Co najlepsze rodzinka zjadła i nic nie poczuła ;)Piekarnik nagrzac do 180°C. Tortownice o srednicy 22cm posmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Czekolade polamana na kawalki wlozyc do miski, umiescic nad garnkiem z parujaca woda i rozpuscic, az bedzie lsniaca. Odstawic by lekko przestygla. Jajka ubic z cukrem i oliwa za pomoca miksera przez okolo 3 minuty. Mikser odstawic i za pomoca drewnianej lyzki bardzo delikatnie ‘wmieszac’ do masy jajecznej ekstrakt waniliowy (u mnie kilka kropel olejku waniliowego), przesiana make, sode i proszek do pieczenia, oraz mielone migdaly.Buraki obrac i zetrzec na tartce o drobnych oczkach, odcisnac nadmiar soku(ja buraki potraktowalam malakserem, na drobinki). Do masy jajecznej dodac starte buraki i stopiona czekolade. Calosc delikatnie wymieszac.Przelozyc mase do tortownicy i piec przez ok 50 – 60 min, robiac probe drewnianym patyczkiem. Piekarnik wylaczyc zostawiajac w nim ciasto na chwile; pozniej ciasto wyjac i ostudzic na kratce. Zdjac papier. Zrobic polewe. W oryginale jest biała polewa z wasabi ale ja z braku wasabi zrobiłam ciemna. Stopiłam w kapieli wodnej czekolade, dodałam smietanki i cukru pudru.Ciasto jest mocno czekoladowe a mniej słodkie wiec dobrze jesli polewa jest słodka. Pokrywamy cale ciasto i wstawiamy do lodowki. Gore posypalam platkami migdałowymi i jadalnymi ziarenkami kawy. Ot i cała filozofia. Ciasto jest przepyszne, mokrawe i mocno czekoladowe. A przy tym nie czuc w nim głownego składnika. :) Polecam. link do programu z ciastem: http://www.channel4.com/food/recipes/healthy/cook-yourself-thin/beetroot-chocolate-fudge-cake-recipe_p_1.htmlzrodło z blogu: http://table-table.blogspot.com/search?q=burak