SUPERPRZEPIS

Czekoladowe pączki z subtelną nutką pomarańczy

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czekoladowe pączki z subtelną nutką pomarańczy Więcej zdjęć (5)

Pyszne, mięciusieńkie, czekoladowe mini - pączki pachnące pomarańczą na bazie serka mascarpone polecają się na małe słodkie co nie co nie tylko w karnawale :D

Składniki:

Czekoladowe pączki z subtelną nutką pomarańczy

 

  • 500 gram serka mascarpone
  • 5 jajek
  • Około 3 szklanek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Skorka otarta z 1 pomarańczy
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Czekoladowe pączki z subtelną nutką pomarańczy
W miseczce łączymy ze sobą przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Serek mascarpone przekładamy do miski , wbijamy jajka i wszystko dokładnie miksujemy.

Do masy serowej dodajemy sypkie składniki i otartą skórkę z pomarańczy – wszystko miksujemy razem aż do połączenia się wszystkich składników. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany – jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki.

W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej. W szklanki nalewamy gorącej wody. Łyżkę zanurzamy w szklance, następnie nabieramy porcję ciasta i pomagając sobie drugą łyżką nakładamy porcję na rozgrzany tłuszcz. Z

mniejszamy płomień i smażymy pączki po 4-6 minut z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Do woreczka foliowego wsypujemy cukier puder. Wkładamy porcjami odsączone pączki i wstrząsamy. Pączki wykładamy na talerzy, serwujemy, smacznego :D 
Czekoladowe pączki z subtelną nutką pomarańczy
Serek mascarpone przekładamy do miski , wbijamy jajka i wszystko dokładnie miksujemy.
Czekoladowe pączki z subtelną nutką pomarańczy
Do Masy serowej dodajemy sypkie składniki i otartą skórkę z pomarańczy – wszystko miksujemy razem aż do połączenia się wszystkich składników.
Czekoladowe pączki z subtelną nutką pomarańczy
łyżką nakładamy porcję na rozgrzany tłuszcz. Zmniejszamy płomień i smażymy pączki po 4-6 minut z każdej strony. Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Czekoladowe pączki z subtelną nutką pomarańczy
Do woreczka foliowego wsypujemy cukier puder. Wkładamy porcjami odsączone pączki i wstrząsamy.

Tagi:

pączki