p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki z dodatkiem czekolady

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pączki z czekoladą i lukrem

Pączki z dodatkiem czekolady Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pączki z dodatkiem czekolady

 

  • 0/5 kg mąki,
  • 3 szt żółtka,
  • 3 łyżki cukru
  • 3 dag drożdży,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 op. olejek waniliowy mały,
  • szczypta soli,
  • 1 opak. masy czekoladowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1/2 szkl. wrzącej wody,
  • 50 g czekolady gorzkiej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pączki z dodatkiem czekolady
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozprowadzamy letnim mlekiem. Dodajemy tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, olejek waniliowy i resztę mleka. Mieszamy wszystko i dobrze wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy letnie stopione masło. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykrywamy je i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robimy kulki z ciasta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu szprycujemy masą czekoladową i lukrujemy lukrem zrobionym z 1 szkl. cukru pudru i 1/2 szklanki gorącej wody (do cukru dolewa się gorącą wodę cały czas ucierając, gdy gęstnieje posmarować pączki), dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Pączki z dodatkiem czekolady
Po upieczeniu pączków szprycować je masą czekoladową