Sposób przygotowania:
Pączki z dodatkiem czekolady
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i rozprowadzamy letnim mlekiem. Dodajemy tyle mąki, żeby powstało ciasto o konsystencji śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka ubite z resztą cukru, resztę mąki, szczyptę soli, olejek waniliowy i resztę mleka. Mieszamy wszystko i dobrze wyrabiamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy letnie stopione masło. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia. Przykrywamy je i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Już po wyrośnięciu robimy kulki z ciasta. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po upieczeniu szprycujemy masą czekoladową i lukrujemy lukrem zrobionym z 1 szkl. cukru pudru i 1/2 szklanki gorącej wody (do cukru dolewa się gorącą wodę cały czas ucierając, gdy gęstnieje posmarować pączki), dekorujemy wiórkami czekoladowymi.