VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 722]

Pasztet porosołowy z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku.

Pasztet porosołowy z żurawiną

Składniki:

Pasztet porosołowy z żurawiną

 

  • Z rosołu:
  • Mięso z korpusu od kurczaka
  • Mięso z 2 skrzydełek
  • 4 marchewki
  • Kawałek korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • ¼ szklanki rosołu

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz
  • 3 łyżki konfitury żurawinowej

Sposób przygotowania:

Pasztet porosołowy z żurawiną
Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa z rosołu, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek oraz rosół. Doprawiamy pieprzem.

Całość miksujemy na gładką masę. Pasztet przekładamy do małej keksówki.

Na górze rozkładamy konfiturę żurawinową.

Pieczemy przez 50 minut w 180*C. Idealnie smakuje ze świeżymi bułeczkami. 

Tagi:

mięso pasztet