Sposób przygotowania:
Cydrowy schab z anyżemEtap 1
Sól peklową rozpuścić w cydrze. Dodać gwiazdkę anyżu.
Etap 2
Dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Etap 3
Schab oczyścić, umyć, lekko osuszyć, włożyć do foliowego woreczka. Do mięsa wlać cydrową marynatę, rozprowadzić ją po mięsie. Woreczek ściśle związać. Mięso w marynacie odłożyć na 2 dni do lodówki. W czasie marynowania schab odwrócić co mniej więcej 12 godzin.
Etap 4
Zamarynowany schab zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Etap 5
Zrumienione mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zamknąć, mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Etap 6
Schab piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia mięso wyjąć z woreczka do naczynia, a temperaturę zwiększyć do 200 stopni. Upieczony schab podawać na ciepło do obiadu lub po całkowitym ostudzeniu kroić w cienkie plastry i podawać do kanapek.
CORAL