SUPERPRZEPIS

Cydrowy schab z anyżem

  • 1
  • Beatris
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Cydrowy schab z anyżem

Przyznam się, że trochę bałam się tego połączenia. Ale jak to mówią: "kto nie ryzykuje, ten nie ma". Tak sobie wymyśliłam i tak zrobiłam. I bardzo dobrze! Moja córcia stwierdziła, że mięsko wyszło przepyszne, a reszta rodzinki się z nią zgodziła.

Składniki:

Cydrowy schab z anyżem

 

  • 1,5 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • 3 łyżki marynaty do mięs z gorczycą i kolendrą
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Cydrowy schab z anyżem

Etap 1

Cydrowy schab z anyżem
Cydr z dodatkiem anyżu i soli do peklowania.

Sól peklową rozpuścić w cydrze. Dodać gwiazdkę anyżu.

Etap 2

Cydrowy schab z anyżem
Cydr wymieszany z przeciśniętym przez praskę czosnkiem ziołami i przyprawami.

Dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Etap 3

Cydrowy schab z anyżem
Przygotowana marynata rozprowadzona po mięsie w woreczku.

Schab oczyścić, umyć, lekko osuszyć, włożyć do foliowego woreczka. Do mięsa wlać cydrową marynatę, rozprowadzić ją po mięsie. Woreczek ściśle związać. Mięso w marynacie odłożyć na 2 dni do lodówki. W czasie marynowania schab odwrócić co mniej więcej 12 godzin.

Etap 4

Cydrowy schab z anyżem
Zamarynowane mięso rumienione na rozgrzanym oleju.

Zamarynowany schab zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Etap 5

Cydrowy schab z anyżem

Zrumienione mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zamknąć, mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania.

Etap 6

Cydrowy schab z anyżem

Schab piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia mięso wyjąć z woreczka do naczynia, a temperaturę zwiększyć do 200 stopni. Upieczony schab podawać na ciepło do obiadu lub po całkowitym ostudzeniu kroić w cienkie plastry i podawać do kanapek.