Sposób przygotowania:
Pstrąg pieczonyETAP 1:
Pstrąga płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie do środka wkładamy plastry masła, plastry cytryny oraz drobno posiekaną pietruszkę.
ETAP 2:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
ETAP 3:
Do ubitej piany wsypujemy kilogram soli.
ETAP 4:
Do piany dodajemy także cynamon oraz liście laurowe. Wyrabiamy - mieszamy.
ETAP 5:
Następnie do masy białkowej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
ETAP 6:
Blachę wykładamy folią aluminiową. Na folię wykładamy 1/3 masy białkowej, na masie układamy ryby (tak by ogon i głowa nie były w masie). Następie ryby przykrywamy resztą masy (nie przykrywając ogonów i głów).
ETAP 7:
Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temp. 180 - 190 stopni. Po upieczeniu masę białkową ściągamy z ryb. Na talerzu układamy rybę. Dekorujemy plastrami cytryny i natką pietruszki.