gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1275]

Pstrąg pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowanego pstrąga podaję jako danie na kolację. Moja rodzina bardzo go lubi. Polecam - ma fajny smak.

Pstrąg pieczony

Składniki:

Pstrąg pieczony

 

masa białkowa

Sposób przygotowania:

Pstrąg pieczony

ETAP 1:

Pstrąg pieczony
Do środka ryby wkładamy plastry cytryny i masła oraz pietruszkę.

Pstrąga płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie do środka wkładamy plastry masła, plastry cytryny oraz drobno posiekaną pietruszkę.

ETAP 2:

Pstrąg pieczony
Białka przekładamy do miski i ubijamy na pianę.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

ETAP 3:

Pstrąg pieczony
Kilogram soli wsypujemy do ubitej na sztywno piany.

Do ubitej piany wsypujemy kilogram soli.

ETAP 4:

Pstrąg pieczony
Cynamon i liście laurowe dodajemy do ubitej piany.

Do piany dodajemy także cynamon oraz liście laurowe. Wyrabiamy - mieszamy.

ETAP 5:

Pstrąg pieczony
Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do masy białkowej.

Następnie do masy białkowej dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.

ETAP 6:

Pstrąg pieczony
Ryby układamy nas basze, przykrywamy masą białkową.

Blachę wykładamy folią aluminiową. Na folię wykładamy 1/3 masy białkowej, na masie układamy ryby (tak by ogon i głowa nie były w masie). Następie ryby przykrywamy resztą masy (nie przykrywając ogonów i głów).

ETAP 7:

Pstrąg pieczony
Po upieczeniu masę bałkową zdejmujemy z ryb, a na talerz wykładamy rybę.

Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temp. 180 - 190 stopni. Po upieczeniu masę białkową ściągamy z ryb. Na talerzu układamy rybę. Dekorujemy plastrami cytryny i natką pietruszki.

Tagi:

pstrąg ryby