Sposób przygotowania:
Pączki z bitą śmietaną
Pączki:
Z drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki oraz połowy letniego mleka przygotować rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem . Następnie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę ,mleko , sól, ubite żółtka i spirytus. Wyrabiać ciasto do momentu uzyskania się w nim pęcherzyków. Pod koniec dodać 2 łyżki oleju i wyrabiać aż olej się wchłonie. Ciasto zostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5 - 2cm i wyciąć pączki szklanką.
Odłożyć je do wyrośnięcia.
Olej podgrzać do takie temperatury kiedy wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypływał. Wyrośnięte pączki wkładać do na rozgrzany olej i przykryć pokrywką. Gdy pączki się zarumienią odwrócić na druga stronę i smażyć już bez przykrywania. Gotowe pączki układać na serwetkach.
Bita śmietana:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Przełożenie:
Wystudzone pączki przekrawamy na pół , i nakładamy bitą śmietanę za pomocą szprycy cukierniczej. Przykrywamy połówką pączka. Polewamy lukrem truskawkowym , czekoladowym lub innym.
Z drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki oraz połowy letniego mleka przygotować rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem . Następnie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę ,mleko , sól, ubite żółtka i spirytus. Wyrabiać ciasto do momentu uzyskania się w nim pęcherzyków. Pod koniec dodać 2 łyżki oleju i wyrabiać aż olej się wchłonie. Ciasto zostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5 - 2cm i wyciąć pączki szklanką.
Odłożyć je do wyrośnięcia.
Olej podgrzać do takie temperatury kiedy wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypływał. Wyrośnięte pączki wkładać do na rozgrzany olej i przykryć pokrywką. Gdy pączki się zarumienią odwrócić na druga stronę i smażyć już bez przykrywania. Gotowe pączki układać na serwetkach.
Bita śmietana:
Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.
Przełożenie:
Wystudzone pączki przekrawamy na pół , i nakładamy bitą śmietanę za pomocą szprycy cukierniczej. Przykrywamy połówką pączka. Polewamy lukrem truskawkowym , czekoladowym lub innym.
halina