Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Pączki z bitą śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne pączki z bitą śmietaną dla łasuchów

Pączki z bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z bitą śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanka mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • pól litra oleju

 

  • Bita śmietana:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Pączki z bitą śmietaną
Pączki:

Z drożdży, niewielkiej ilości cukru i mąki oraz połowy letniego mleka przygotować rozczyn, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem . Następnie do wyrośniętych drożdży dodać mąkę ,mleko , sól, ubite żółtka i spirytus. Wyrabiać ciasto do momentu uzyskania się w nim pęcherzyków. Pod koniec dodać 2 łyżki oleju i wyrabiać aż olej się wchłonie. Ciasto zostawiać w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1,5 - 2cm i wyciąć pączki szklanką.

Odłożyć je do wyrośnięcia.



Olej podgrzać do takie temperatury kiedy wrzucony mały kawałek ciasta natychmiast wypływał. Wyrośnięte pączki wkładać do na rozgrzany olej i przykryć pokrywką. Gdy pączki się zarumienią odwrócić na druga stronę i smażyć już bez przykrywania. Gotowe pączki układać na serwetkach.



Bita śmietana:

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem.



Przełożenie:

Wystudzone pączki przekrawamy na pół , i nakładamy bitą śmietanę za pomocą szprycy cukierniczej. Przykrywamy połówką pączka. Polewamy lukrem truskawkowym , czekoladowym lub innym.
Pączki z bitą śmietaną
Z drożdży niewielkiej ilości cukru i mąki oraz połowy letniego mleka przygotować rozczyn zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
Pączki z bitą śmietaną
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 2cm i wyciąć pączki szklanką
Pączki z bitą śmietaną
Wyrośnięte pączki wkładać do na rozgrzany olej i przykryć pokrywką Gdy pączki się zarumienią odwrócić na druga stronę i smażyć już bez przykrywania Gotowe pączki układać na serwetkach
Pączki z bitą śmietaną
Wystudzone pączki przekrawamy na pół i nakładamy bitą śmietanę za pomocą szprycy cukierniczej Przykrywamy połówką pączka Polewamy lukrem truskawkowym czekoladowym lub innym