Sposób przygotowania:
Sum z piekarnika
Suma oczyścić, umyć i osuszyć. Sól, pieprz oraz starte na bardzo drobnych oczkach ząbki czosnku a także sok z cytryny wymieszać i natrzeć taką papką rybę na zewnątrz i wewnątrz.
Koperek i natkę w dłoniach połączyć z połową masła i taki pakunek włożyć w powłokę brzuszną ryby.
Rybę szczelnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 12 godzin. Potem wyjąć w rybę z folii, usunąć z wierzchu drobinki czosnku, rozłożyć resztę masła na rybie i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rybę piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na gorąco.
Koperek i natkę w dłoniach połączyć z połową masła i taki pakunek włożyć w powłokę brzuszną ryby.
Rybę szczelnie zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 12 godzin. Potem wyjąć w rybę z folii, usunąć z wierzchu drobinki czosnku, rozłożyć resztę masła na rybie i ułożyć ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Rybę piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podawać na gorąco.