gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Pączki z kremem czekoladowo - orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne domowe pączki z nadzieniem czekoladowo - orzechowym (nutellą) bardzo dobre w smaku i łatwe w przygotowaniu.

Pączki z kremem czekoladowo - orzechowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki z kremem czekoladowo - orzechowym

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 5 dag drożdży
  • 50 dag mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 350 g kremu nutella
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki masła (roztopionego)
  • 2 łyżki spirytusu

 

  • olej do smażenia
  • polewa czekoladowa
  • posypka

Sposób przygotowania:

Pączki z kremem czekoladowo - orzechowym
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Dodaj do ciepłego mleka, wymieszaj i dosyp tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Odstawiamy na 15 minut. Pozostała mąkę wsypać do miski, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajko i żółtka, dolać spirytus oraz zaczyn. Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodać masło - odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto, szklanką wykrawamy krążki. Na połowie kładziemy porcję kremu. Przykryć pozostałymi krążkami i zlepić brzegi. Pączki smażyć w oleju na złoty kolor - dekorujemy polewą i posypką.
Pączki z kremem czekoladowo - orzechowym
Zarabiamy ciasto odkładamy do podrośnięcia
Pączki z kremem czekoladowo - orzechowym
Na wycięte krążki kładziemy krem czekoladowy
Pączki z kremem czekoladowo - orzechowym
Formujemy z kółek pączki odkładamy do podrośnięcia
Pączki z kremem czekoladowo - orzechowym
Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor