Sposób przygotowania:
Czekoladowe pierniczkiETAP 1:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika oraz z solą i sodą. Do suchych składników dodać całe jajka, wlać płynny miód i przestudzone masło, zagnieść ciasto.
Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć ciasto piernikowe, wałek posmarować mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1/2 cm ( nie cieniej) i przy pomocy foremki wyciąć serduszka lub inne kształty. Gdyby ciasto się kleiło to nie dosypujemy do niego mąki, a tylko delikatnie smarujemy blat i ciasto tak, aby ciasto dało się rozwałkować.
Wycięte ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem i pieczemy w temp. 180 st około 10 minut.
ETAP 2:
Czekoladę rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad parą i płynną czekolada smarujemy upieczone i wystudzone pierniczki ( dodatkowo można ozdobić posypką). Pierniki odstawiamy do zastygnięcia polewy.
SylaUla
pyszalka
iziona
W takim razie dziękuję za komplement :)