iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowe pierniczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierniczki są bezproblemowe w przygotowaniu bo nie wymagają leżakowania ani chłodzenia po upieczeniu są mięciutkie, pachnące i pyszne.

Czekoladowe pierniczki

Składniki:

Czekoladowe pierniczki

ciasto:

dodatkowo:

  • 10 dag czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Czekoladowe pierniczki

ETAP 1:

Czekoladowe pierniczki
Ciastka upieczeniu studzimy i dopiero dekorujemy.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika oraz z solą i sodą. Do suchych składników dodać całe jajka, wlać płynny miód i przestudzone masło, zagnieść ciasto.

Stolnicę delikatnie podsypać mąką i wyłożyć ciasto piernikowe, wałek posmarować mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 1/2 cm ( nie cieniej) i przy pomocy foremki wyciąć serduszka lub inne kształty. Gdyby ciasto się kleiło to nie dosypujemy do niego mąki, a tylko delikatnie smarujemy blat i ciasto tak, aby ciasto dało się rozwałkować.

Wycięte ciastka układamy na blaszkach wyłożonych papierem i pieczemy w temp. 180 st około 10 minut.

ETAP 2:

Czekoladowe pierniczki
Pierniczki smarujemy rozpuszczoną czekoladą.

Czekoladę rozpuszczamy w miseczce umieszczonej nad parą i płynną czekolada smarujemy upieczone i wystudzone pierniczki ( dodatkowo można ozdobić posypką). Pierniki odstawiamy do zastygnięcia polewy.