SUPERPRZEPIS

Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)

         
ocena: 4/5 głosów: 15
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!) Więcej zdjęć (6)

Już dawno dostałam ten przepis od koleżanki, a dopiero w tym roku podjęłam próbę upieczenia pierniczków nadziewanych - strzał w dziesiątkę, bo są nawet lepsze niż ze sklepu! A dodatkowo oblane mleczną czekoladą to już poezja smaku :) miękkie od razu!

Składniki:

Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)

 

  • 3 szkl. mąki (+/- bo może być ciut więcej)
  • 120g masła 82% tłuszczu
  • 2/3 szkl. miodu
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 białko
  • 4 żółtka
  • gęste powidła/marmolada

Sposób przygotowania:

Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)
Do rondelka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika i kakao, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, tak, aby masa się nie gotowała, ale pozostawała gorąca i rozpuszczamy w niej masło. Studzimy.

Do szklanki lub miseczki przekładamy śmietanę i mieszamy ją z sodą (objętość się zwiększy!). Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i razem łączymy. Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich.

Odstawiamy w chodne miejsce: jeśli do lodówki to na około 1,5-2 godziny, a jeśli, np. do piwnicy to na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Schłodzone ciasto wałkujemy dość cienko (na grubość około 3mm) starając się nie podsypywać mąką (ewentualnie tylko na spód, aby powierzchnia, którą dotyka wałek nie miała z mąką kontaktu-łatwiej będzie skleić ciasto z nadzieniem).

Następnie na połowie ciasta rozkładamy w odstępach gęstą marmoladę/powidła (ja sobie wyznaczyłam foremką mniej więcej co ile nakładać nadzienie) i przykrywamy drugą połową ciasta (jakby zamknąć książkę). Dookoła wybrzuszeń delikatnie rękami wypychamy powietrze i lekko dociskajmy - pierwszy etap sklejania.

Następnie wykrawamy foremkami pierniczki z nadzieniem - to drugi etap sklejania, bo foremka robi to za nas. Gotowe pierniczki przekładamy na brytfannę z papierem do pieczenia w odstępach od siebie i jeszcze raz delikatnie palcami sklejamy boki, aby nie straciły kształtu. Dzięki temu nadzienie nie wypłynie podczas pieczenia. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni około 8-10 minut (w zależności od wielkości i grubości, na jaką udało się nam rozwałkować ciasto. Studzimy na kratce. Możemy je oblać polewą czekoladową lub lukrem - zyskają na smaku.
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)
Pierniczki nadziewane (jak alpejskie!) miękkie
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)
Masę miodową z przyprawami i masłem studzimy
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)
Na rozwałkowanym cieście rozkładamy marmoladę
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)
Składamy ciasto jak książkę i wycinamy kształty
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie!)
Pierniczki rozkładamy w odstępach na papierze do pieczenia