gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Czekoladowe pierniczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Czekoladowe pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku aby zmiękły. Idealne na choinkę. Polecam.

Czekoladowe pierniczki

Składniki:

Czekoladowe pierniczki

 

  • ,5 szkl miodu,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 4 szkl mąki,
  • 1 przyprawa do pierników,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • czekolada do ozdoby.

Sposób przygotowania:

Czekoladowe pierniczki
W garnuszku podgrzewamy miód i cukry. Dodajemy masło i rozpuszczamy ( nie gotujemy). Przestudzamy. Do miski dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczony miód z masłem. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i wgniatamy. Ciasto wałkujemy ok 1 cm i wykrawamy foremką kwiatuszki. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę.

Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach.Wystudzone pierniczki polewamy czekoladą i dowolnie ozdabiamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego.