madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Czekoladowe serduszka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moja pierwsza przygoda w robieniu czekoladek i pralinek, dlatego na początek zwykłe czekoladki, właściwie nic trudnego ale tylko wbrew pozorom :)

Czekoladowe serduszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe serduszka

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowe serduszka
Do szklanej miski łamiemy dwie gorzkie czekolady i ustawiamy ją na rondelku z wodą. Podgrzewamy wodę na wolnym ogniu tak aby się nie zagotowała. Czekoladę mieszamy od czasu do czasy do momentu aż się rozpuści. Zdejmujemy miskę ale owijamy jej dno ręcznikiem aby czekolada zbyt szybko nie wystygła. Do roztopionej czekolady łamiemy mleczną i mieszamy aż się rozpuści. Do formy nakładamy czekoladę. Gdy napełnimy formę uderzamy nią delikatnie o blat aby pozbyć się nadmiaru powietrza a, w czekoladkach nie powstały pęcherzyki. Odstawiamy na minimum 30 minut w chłodne miejsce aby czekolada całkowicie stężała. Wyjmujemy czekoladki z formy i nadmiar obcinamy cienkim nożykiem. Możemy je zawinąć w specjalne złotka lub sreberka dla ładniejszego efektu.
Czekoladowe serduszka
Gorzką czekoladę roztapiamy nad parą wodną
Czekoladowe serduszka
Do roztopionej czekolady łamiemy mleczną
Czekoladowe serduszka
Do suchej formy nakładamy masę czekoladową
Czekoladowe serduszka
Nadmiar czekolady po bokach odcinamy cienkim nożykiem

Tagi:

czekolada