Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Czekoladowe serduszka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kruche, mocno czekoladowe ciasteczka z dodatkiem orzechów włoskich. Na wierzchu polewa z białej i ciemnej czekolady.

Czekoladowe serduszka z orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe serduszka z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe serduszka z orzechami
Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem. Wbijać po jednym jajku. Powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z kakao i sodą. Wymieszane suche składniki wsypać do masy maślanej. Wszystko utrzeć. Orzechy posiekać nożem i wsypać do masy. Połączyć i podsypując delikatnie mąką rozwałkować. Ciasteczka wycinać metalową foremką lub inną ostrą, która przetnie orzechy. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C przez 20min. Po przestudzeniu rozpuścić oddzielnie czekoladę białą i gorzką w kąpieli wodnej. Ciemną czekoladę nanieść na całą powierzchnię serduszka. Kiedy czekolada zastygnie, białą czekoladę włożyć do rożka z papieru do pieczenia i ozdobić. Odłożyć, aż czekolada wyschnie. Smacznego!
Czekoladowe serduszka z orzechami
Masło ucierać z cukrem, aż zbieleje i cukier się rozpuści.
Czekoladowe serduszka z orzechami
Do masy maślanej wmiksować mąkę wymieszaną z kakao.
Czekoladowe serduszka z orzechami
Orzechy posiekać nożem i wmieszać w masę.
Czekoladowe serduszka z orzechami
Ciasto rozwałkować podsypując trochę mąką.