mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Czekoladowe trufelki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nietypowe ale bardzo smaczne łakocie.

Czekoladowe trufelki

Składniki:

Czekoladowe trufelki

 

  • 16 ciasteczek "Oreo"
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 3 łyżki Cointreau
  • cukier waniliowy
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 3 płaskie łyżki Nutelli
  • kakao do obtoczenia

Sposób przygotowania:

Czekoladowe trufelki
Na początku ciasteczka umieścić w pojemniku malaksera, wraz z cukrem i cukrem waniliowym.Rozdrobnić składniki na pył.
Następnie miękkie masło i ciemną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wlać do ciasteczek.
Potem dodać Cointreau, Nutellę i zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki na 4 godziny.
Po tym czasie wyjąć masę na ciastka.
Z niej formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można oczywiście tworzyć większe kuleczki).
Każdą kulkę obtaczać w rozsypanym na talerzyku kakao.
Następnie ponownie schłodzić w lodówce.
Smacznego.