jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Czekoladowiec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto o intensywnym smaku kakao oblane polewą z mlecznej czekolady, wykończone kawałkami orzechów

Czekoladowiec

Składniki:

Czekoladowiec

 

  • CIASTO
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki mleka pełnotłustego
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • 3 jaja
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

 

  • POLEWA
  • ½ czekolady mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

 

  • DODATKI
  • 1 łyżka posiekanych dowolnych orzechów

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec
Babkowe, wilgotne ciasto o intensywnym smaku kakao oblane polewą z mlecznej czekolady, wykończone kawałkami orzechów:)



Ze składników na ciasto, jajka ubić z cukrem kryształem, a następnie dodać olej, mleko oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao oraz połączyć cały czas ucierając mikserem. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy babkowej i piec w temperaturze 180°C około 60 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia, a kiedy ostygnie, ze składników na polewę, czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem na małym ogniu, po czym oblać polewą wierzch ciasta i obsypać orzechami.