renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 441]

Czekoladowa chmurka z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowa chmurka to słynne bezmączne ciasto czekoladowe z kremem. Wspaniałe połączenie wilgotnego, bardzo czekoladowego spodu z delikatnością bitej śmietany i serka mascarpone.

Czekoladowa chmurka z borówkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowa chmurka z borówkami

 

  • Na ciasto:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g masła
  • 6 jajek
  • 175 g drobnego cukru
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego
  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%,
  • 250 serka mascarpone
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g borówek

Sposób przygotowania:

Czekoladowa chmurka z borówkami

Etap 1

Czekoladowa chmurka z borówkami
Dodać do masła połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty.

Podgrzać masło, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty.

Etap 2

Czekoladowa chmurka z borówkami
Wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego

Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego i przestudzić.

Etap 3

Czekoladowa chmurka z borówkami
2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na jasną, puszystą masę.

2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na jasną, puszystą masę. Do masy dodawać powoli sos czekoladowy, cały czas wolno ubijając, następnie likier.

W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.

Etap 4

Czekoladowa chmurka z borówkami
Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta.

Przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się

Etap 5

Czekoladowa chmurka z borówkami
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać wierzch borówkami i schłodzić.

Mascarpone i śmietanę schłodzić. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i likier.

Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać wierzch borówkami i schłodzić.