Sposób przygotowania:
Czekoladowa chmurka z borówkamiEtap 1
Podgrzać masło, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę i odstawić na 2 minuty.
Etap 2
Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego i przestudzić.
Etap 3
2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na jasną, puszystą masę. Do masy dodawać powoli sos czekoladowy, cały czas wolno ubijając, następnie likier.
W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Etap 4
Przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się
Etap 5
Mascarpone i śmietanę schłodzić. Śmietanę kremówkę i serek mascarpone ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i likier.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto, posypać wierzch borówkami i schłodzić.