kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 832]

Muffinki czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo czekoladowe muffinki z gorzką czekoladą i kakao są raczej „wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany jest śmietankową masą z mascarpone.

Muffinki czekoladowe

Składniki:

Muffinki czekoladowe

podstawowe

  • (na 18 muffinek)
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżeczki kakao w proszku
  • 1/3 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka tłustego
  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg gustu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Na krem:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy na sztywno, nie przerywając ubijania dodajemy po kolei żółtka. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie cukier, olej, mleko oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę.

Wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy.

Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Gdy zaczną powstawać delikatne fale dodajemy stopniowo mascarpone ciągle ubijając. Krem nałożyć do szpryce cukierniczej i ozdobić nim wierzch babeczek.