kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Muffinki czekoladowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo czekoladowa muffinka z dodatkiem czekoladowych kropelek świetnie pasuje na małe co nieco do popołudniowej kawki. Jej wierzch można zwieńczyć bita śmietaną lub śmietankowym kremem.

Muffinki czekoladowe

Składniki:

Muffinki czekoladowe

podstawowe

  • (na 10-12 sztuk)
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 150 g cukru trzcinowego muscavado
  • 80 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
  • 80 ml jogurtu naturalnego
  • 2 średnie lub duże jajka
  • kropelki czekoladowe lub zamiennie posiekana czekolada

Sposób przygotowania:

Muffinki czekoladowe
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny i wyłożyć je papilotkami lub kartonową obrączką. Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem.

Rozetrzeć ręką aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i wymieszać łyżką. Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać na jednolitą masę, nie ubijać.

Dodać szklankę czekoladowych kropelek. Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką.

Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Posypać kropelkami czekoladowymi lub posiekaną czekoladą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut do tzw. „suchego patyczka”.

Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.