iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowo-truskawkowe torciki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto wychodzi wysokie jak tort jest bardzo pyszne i śmiało może zastąpić ten wypiek.

Czekoladowo-truskawkowe torciki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Czekoladowo-truskawkowe torciki

 

  • Ciasto:
  • 9 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 9 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 35 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka dowolnej wódki
  • dodatkowo:
  • 70 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wódki

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-truskawkowe torciki
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, kiedy będą ubite dodać cukier i jeszcze ubijać, aż będą białe i bardzo sztywne. Żółtka dodać do ubitych białek i bardzo ostrożnie wszystko wymieszać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Prostokątną formę (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem i do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 45 min. Krem budyniowy: Na mleku ugotować budyń i dobrze wystudzić, miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na krem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń na koniec delikatnie wymieszać z wódką.Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na trzy placki i nasączyć je kawą wymieszaną z alkoholem, następnie ponownie układając je w formie przełożyć kremem budyniowym. Ciasto wychodzi wysokie więc musimy zrobić dookoła niego kołnierzyk z papieru, następnie cały wierzch ciasta obłożyć truskawkami pokrojonymi w plasterki ( truskawek musi być dużo), następnie delikatnie zalać je gęstniejącą galaretka przygotowana zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby zastygło.
Czekoladowo-truskawkowe torciki
Spody z ciasta przekładamy kremem budyniowym
Czekoladowo-truskawkowe torciki
całe ciasto dokładnie obłożyć plasterkami truskawek