Sposób przygotowania:
Czekoladowo-truskawkowe torciki
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, kiedy będą ubite dodać cukier i jeszcze ubijać, aż będą białe i bardzo sztywne. Żółtka dodać do ubitych białek i bardzo ostrożnie wszystko wymieszać w trakcie dodać przesianą mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Prostokątną formę (33 cm na 23 cm) wyłożyć papierem i do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piekarnik nagrzać do 180st i piec ciasto około 45 min. Krem budyniowy: Na mleku ugotować budyń i dobrze wystudzić, miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na krem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń na koniec delikatnie wymieszać z wódką.Upieczone i wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż na trzy placki i nasączyć je kawą wymieszaną z alkoholem, następnie ponownie układając je w formie przełożyć kremem budyniowym. Ciasto wychodzi wysokie więc musimy zrobić dookoła niego kołnierzyk z papieru, następnie cały wierzch ciasta obłożyć truskawkami pokrojonymi w plasterki ( truskawek musi być dużo), następnie delikatnie zalać je gęstniejącą galaretka przygotowana zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin, aby zastygło.
monikaT83
iziona
Moja nastolatka niby ciągle na diecie, ale przy tym cieście kilka razy wędrowała do lodówki.
Cukiereczek13
iziona
Truskawki tutaj zrobiły większą część roboty, ale ciasto faktycznie było pyszne