Sposób przygotowania:
Ciasto Michałkowa nutkaI
Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem. Dodaję stopniowo cukier i żółtka. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakałem i stopniowo dodaję do masy jajecznej, miksując cały czas. Masę biszkoptową wylewam do formy i piekę 30 minut w 180°C.
II
Sposób przygotowania ciemnej masy:
1. Jedną szklankę śmietany podgrzewam lekko i dodaje cukierki, nie gotuję, mieszam do rozpuszczenia się cukierków i studzę.
2. Pozostałą śmietanę ubijam mikserem z cukrem pudrem i łączę z masą z cukierków. Następnie dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatyną, miksuje chwilkę i wylewam na upieczony, ostudzony biszkopt.
III
3. Układam biszkopty a pomiędzy ciastka wtykam dżem wiśniowy.
IV
Sposób przygotowania masy śmietanowej:
1. Śmietanę ubijam, dodaję cukier oraz rozpuszczoną w malej ilości wody żelatynę. Masę wykładam na biszkopty.
2. Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi pozostałymi cukierkami.
3. Chłodzę w lodówce dwie godziny.
V
4. Gotowe.
5. Smacznego.
Czekoladka 2