Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 502]

Ciasto Michałkowa nutka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Genialny przepis na puszyste i delikatne ciasto z masą z dodatkiem smacznych cukierków, nikogo nie pozostawi obojętnym wobec siebie. Idealna propozycja na każdą okazję, zarówno do porannej filiżanki, aromatycznej kawy jak i na przeróżne uroczystości

Ciasto Michałkowa nutka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto Michałkowa nutka

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek maki pszennej
  • 5 łyżek maki ziemniaczanej
  • ¾ szk. cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na masę z cukierkami:

Składniki na masę śmietankową:

Składniki dodatkowe:

  • 350 g podłużnych biszkoptów
  • 280 g dżemu wiśniowego
  • 10 cukierków Michałek

Sposób przygotowania:

Ciasto Michałkowa nutka

I

Ciasto Michałkowa Nutka
Przygotowanie składników wszystkich na przygotowanie biszkoptu.

Sposób przygotowania biszkoptu:
1. Białka oddzielam od żółtek i ubijam mikserem. Dodaję stopniowo cukier i żółtka. Mąki mieszam z proszkiem do pieczenia oraz kakałem i stopniowo dodaję do masy jajecznej, miksując cały czas. Masę biszkoptową wylewam do formy i piekę 30 minut w 180°C.

II

Ciasto Michałkowa Nutka
Przygotowanie masy ciemnej, cukierki rozpuszczam ze smietana i łącze z ubitą śmietaną.

Sposób przygotowania ciemnej masy:
1. Jedną szklankę śmietany podgrzewam lekko i dodaje cukierki, nie gotuję, mieszam do rozpuszczenia się cukierków i studzę.
2. Pozostałą śmietanę ubijam mikserem z cukrem pudrem i łączę z masą z cukierków. Następnie dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości żelatyną, miksuje chwilkę i wylewam na upieczony, ostudzony biszkopt.

III

Ciasto Michałkowa Nutka
Układanie ciastek biszkoptów oraz dżemu.

3. Układam biszkopty a pomiędzy ciastka wtykam dżem wiśniowy.

IV

Ciasto Michałkowa Nutka
Przygotowanie masy śmietankowej i dekorowanie.

Sposób przygotowania masy śmietanowej:
1. Śmietanę ubijam, dodaję cukier oraz rozpuszczoną w malej ilości wody żelatynę. Masę wykładam na biszkopty.
2. Wierzch ciasta posypuję pokruszonymi pozostałymi cukierkami.
3. Chłodzę w lodówce dwie godziny.

V

Ciasto Michałkowa Nutka

4. Gotowe.
5. Smacznego.