ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Łazanki z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne danie na chłodne jesienne lub zimowe dni. Jest sycące, aromatyczne za sprawą suszonych grzybów.

Łazanki z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Łazanki z kapustą i grzybami

 

 

  • boczek wędzony 20 dag,
  • olej rzepakowy 10 łyżek,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • kiełbasa podwawelska 2 sztuki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • sól 1 łyżeczka,
  • cukier 1 łyżka,
  • makaron łazanki 1 opakowanie 500 gram

Sposób przygotowania:

Łazanki z kapustą i grzybami
Kiszoną kapustę zalać wodą, wsypać ziele angielskie, liść laurowy i zagotować. Suszone podgrzybki zmielić w młynku do kawy i wsypać do kapusty, wymieszać, gotować do miękkości kapusty z 35 minut pod przykryciem na średnim ogniu.

W garnku na oleju usmażyć pokrojony boczek wędzony w kostkę, wsypać pokrojoną bez flaka kiełbasę i cebulę, podsmażać do zrumienienia, co jakiś czas zamieszać.

Do kiełbasy wlać ugotowaną kapustę, ma być trochę wywaru z kapusty, zagotować.

Wsypać ugotowany w osolonej wodzie makaron łazanki, wymieszać, do smaku dodać pieprz mielony, cukier, sól.
Łazanki z kapustą, grzybami
Zmielone suszone grzyby mają więcej aromatu i można dodać ich trochę mniej niż w całości czy krojone.
Łazanki z kapustą, grzybami
Kiełbasę smaże bez flaka, jest lepsza w smaku.
Łazanki z kapustą, grzybami
Kapusta musimieć trochę wywaru z gotowania.
Łazanki z kapustą, grzybami
Ugotowany makaron wchłonie wywar i będzie lepszy smak.
Łazanki z kapustą, grzybami
Łazanki z kapustą, grzybami
Łazanki z kapustą, grzybami
Łazanki z kapustą, grzybami