Sposób przygotowania:
Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowymETAP 1:
Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem.
W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Mleko zagotować i dodać kaszę.
Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min, aż będzie bardzo miękka.
ETAP 2:
Jeszcze gorącą zmiksować dokładnie mocnym blenderem na gładki krem razem z olejem kokosowym i cukrem. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się połączy z kaszą na jednolitą masę.
Czekolada powinna się rozpuścić, gdyż kasza jest jeszcze ciepła. Czekoladową kaszę przełożyć do formy o średnicy 20 cm z odpinaną obręczą. Dokładnie wypełnić, dociskając do dna i wyrównując wierzch.
Po przestudzeniu wstawić do lodówki na parę godzin, aż całkiem zastygnie.
Deser wyjąć z formy i ułożyć na nim część malin. Resztę zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku. Można dodatkowo przelać je przez sito, aby sos malinowy pozbawić pestek.
Polać po wierzchu jagielnika lub na poszczególne porcje na talerzyku. Smacznego :)
SylaUla