Sposób przygotowania:
Jaglane brownie czekoladowaETAP 1:
Kaszę płuczemy przez 3 minuty pod bieżącą wodą aby pozbyć się z niej goryczki. Mleko 2:1 w stosunku do kaszy zagotowujemy, wsypujemy opłukaną kaszę, szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu (nie mieszając) przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy ją z ognia i pozostawiamy aby trochę ostygła.
ETAP 2:
Do przestudzonej kaszy dodajemy: kakao, jogurt, cukier/miód, proszek do pieczenia i cynamon. Wszystkie składniki blendujemy razem na gładką masę.
ETAP 3:
Następnie dodajemy jajka i znów blendujemy. Jedną łyżkę orzechów odkładamy, resztę dodajemy do masy i mieszamy składniki łyżką.
ETAP 4:
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka pokrojone na półplasterki układamy na wierzchu i całość posypujemy resztą orzechów. Brownie pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 45 minut. Kroimy po ostygnięciu.