Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gdy dzieci nie chcą jeść kaszy, dobrym pomysłem jest ukrycie jej w deserze... Z dodatkiem czekolady, mascarpone i bitej śmietany jest naprawdę pyszna:)

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną

Składniki:

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną

 

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • cukier puder - do smaku

Sposób przygotowania:

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną

Etap 1

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną
Ugotowana do miękkości i ostudzona kasza jaglana.

Kaszę przesypać do garnka, zalać szklanką wody, ugotować do miękkości często mieszając (ok. 15 minut), ostudzić.

Etap 2

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną
Połamana na mniejsze kawałki mleczna czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić.

Etap 3

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną
Czekolada miód i mascarpone dodane do zmiksowanej kaszy.

Ostudzoną kaszę zmiksować blenderem. Dodać do niej mascarpone, miód i roztopioną czekoladę.

Etap 4

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną
Gotowa masa czekoladowa rozłożona do szklaneczek.

Wszystko ponownie dokładnie zmiksować. Masę rozłożyć do trzech szklaneczek lub pucharków.

Etap 5

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną

Śmietanę ubić na sztywno, dosłodzić do smaku cukrem pudrem.

Etap 6

Czekoladowy deser z kaszą jaglaną

Bitą śmietanę rozłożyć na czekoladowej masie, dowolnie udekorować.