Sposób przygotowania:
Pistacjowy chlebek na mące chlebowej1.
Wsypać do miski mąkę chlebowa typu 1050.
2.
Dosypać pistacje łuskane, amarantus, słonecznik, ostropest mielony i czarny sezam, wymieszać.
3.
Dodać pokrojone morele i znowu wymieszać łyżką drewnianą.
4.
Wsypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką.
5.
Dodać miód spadziowy, za każdym razem mieszać.
6.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać.
7.
Na końcu wlać letnią wodę.
8.
Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
9.
Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
10.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
Wystudzić na kratce.
12.
Smacznego !
robaczek