Sposób przygotowania:
Pistacjowy chlebek na mące chlebowej1.

Wsypać do miski mąkę chlebowa typu 1050.
2.

Dosypać pistacje łuskane, amarantus, słonecznik, ostropest mielony i czarny sezam, wymieszać.
3.

Dodać pokrojone morele i znowu wymieszać łyżką drewnianą.
4.

Wsypać sól morską jodowaną, wymieszać łyżką.
5.

Dodać miód spadziowy, za każdym razem mieszać.
6.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do reszty, wymieszać.
7.

Na końcu wlać letnią wodę.
8.

Bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.
9.

Po tym czasie ciasto "odgazować", przełożyć do foremek silikonowych i pozostawić jeszcze na 15 minut.
10.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.

Wystudzić na kratce.
12.

Smacznego !
robaczek