SUPERPRZEPIS

Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowym

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowym Więcej zdjęć (2)

Deser na bazie kaszy jaglanej z dodatkiem oleju kokosowego i czekolady. Jeden ze zdrowszych deserów, który nie wymaga pieczenia.

Składniki:

Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowym

 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g czekolady gorzkiej 70%
  • ok 500 g malin

Sposób przygotowania:

Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowym

ETAP 1:

Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowym
Kaszę gotować na mleku, aż będzie bardzo miękka.

Kaszę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, a tuż przed gotowaniem, przelać na sicie wrzątkiem.

W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Mleko zagotować i dodać kaszę.

Gotować na małym ogniu przez około 10-15 min, aż będzie bardzo miękka.

ETAP 2:

Czekoladowy deser jaglany z sosem malinowym
Do gorącej kaszy dodać posiekaną czekoladę.

Jeszcze gorącą zmiksować dokładnie mocnym blenderem na gładki krem razem z olejem kokosowym i cukrem. Dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się połączy z kaszą na jednolitą masę.

Czekolada powinna się rozpuścić, gdyż kasza jest jeszcze ciepła. Czekoladową kaszę przełożyć do formy o średnicy 20 cm z odpinaną obręczą. Dokładnie wypełnić, dociskając do dna i wyrównując wierzch.

Po przestudzeniu wstawić do lodówki na parę godzin, aż całkiem zastygnie.

Deser wyjąć z formy i ułożyć na nim część malin. Resztę zmiksować blenderem i dosłodzić do smaku. Można dodatkowo przelać je przez sito, aby sos malinowy pozbawić  pestek.

Polać po wierzchu jagielnika lub na poszczególne porcje na talerzyku. Smacznego :)


Tagi:

maliny deser