mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Czekoladowy koszyczek

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Koszyczek można wypełnić owocami bądź czekoladkami albo innymi smakołykami.Może być niepowtarzalnym prezentem lub ozdobą stołu Wielkanocnego

Czekoladowy koszyczek Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowy koszyczek

 

  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

 

  • Ponadto:
  • 1 balonik
  • woreczek śniadaniowy
  • nożyczki
  • nóż
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowy koszyczek
Roztopiłam czekoladę w kąpieli wodnej. Nadmuchałam balonik i zawiązałam. Umyłam go i osuszyłam a następnie delikatnie nasmarowałam oliwą by czekolada nie przywarła zbyt mocno do niego. Sprawdziłam czy rozpuszczona czekolada nie jest zbyt ciepła. Rozwinęłam spory kawałek folii aluminiowej i łyżką zrobiłam na niej mały placek z czekolady, który będzie podstawką koszyczka. Do woreczka śniadaniowego wlałam czekoladę i zawiązałam. Odcięłam maleńki rożek. Trzymając w jednej dłoni balonik a w drugiej rożek, rysowałam szlaczkiem jajeczka dookoła balonika by jedno nachodziło na drugie. Odczekałam około pół minutki, by odrobinkę czekolada "ustała się" i położyłam balonik na wcześniej zrobioną podstawkę. Poczekałam ok 45 min aż czekolada całkowicie stwardniała po czym chwyciłam miejsce poniżej węzełka balonika i napinając je zrobiłam nożyczkami maleńkie cięcie by spuścić troszkę powietrza z balonika. Podważając delikatnie nożem czekoladę uwalniałam powietrze z balonika aż całkowicie z niego zeszło. Odkleiłam balonik od dna koszyczka a koszyczek od folii aluminiowej i gotowe :)
Czekoladowy koszyczek
Wysuszone i posmarowane oliwą baloniki gotowe do oblewania czekoladą
Czekoladowy koszyczek
Czekoladowe wzorki wykonane na baloniku.
Czekoladowy koszyczek
Delikatnie spuszczane powietrze z balonika.

Tagi:

czekolada