luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Czekoladowy murzynek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatny, puszysty i bardzo aromatyczny murzynek czekoladowy z dodatkiem imbiru. Polecam, wart wypróbowania

Czekoladowy murzynek

Składniki:

Czekoladowy murzynek

 

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 tabliczki rozpuszczonej czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Czekoladowy murzynek
Mleko, masło i cukier podgrzewam do połączenia się składników, Dodaję czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i mieszam, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiam by przestygła. Do wystudzonej masy czekoladowej dodaję po jednym żółtku, na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i imbirem. Białka ubijam na sztywną pianę, przekładam do masy czekoladowej i mieszam łopatką, aż składniki się połączą. Ciasto przekładam do blaszki o wym 38x26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję by przestygło.