WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Czekoladowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czekoladowy przekładaniec bez pieczenia, zrobiony na herbatnikach, z masą na bazie śmietany i czekolady, oblany czekoladą.

Czekoladowy przekładaniec Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Czekoladowy przekładaniec

 

  • ok. 32 szt. jasnych herbatników
  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan - fixy
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • Polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • 25 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekoladowy przekładaniec

ETAP 1:

Małą foremkę, ok. 10x20cm wyłożyłam folią aluminiową i na dnie ułożyłam pierwszą warstwę herbatników. 4 łyżki śmietany podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką (łącznie 100g). Odczekałam 2 minuty i wymieszałam na jednolitą masę czekoladową. Przestudziłam. Resztę śmietany wlałam do wysokiego naczynia. Wsypałam śmietan - fixy i ubiłam na sztywno. Dodałam przestudzoną czekoladę i zmiksowałam do połączenia. Krem czekoladowy podzieliłam na 3 równe części. Pierwszą część rozsmarowałam na herbatnikach. Na kremie ułożyłam drugą warstwę herbatników, znów krem, herbatniki, krem i herbatniki. Składniki polewy umieściłam w rondelku i cały czas mieszając, podgrzewałam do rozpuszczenia się czekolady. Polewą posmarowałam ciasto i odstawiłam je do lodówki na kilka godzin.

Czekoladowy przekładaniec
Czekoladowy przekładaniec po schłodzeniu wyjęty z foremki
Czekoladowy przekładaniec
Ciasto posmarowane z wierzchu roztopioną czekoladą
Czekoladowy przekładaniec
Ostatnia warstwa herbatników ułożona na kremie
Czekoladowy przekładaniec
Ostatnia warstwa kremu rozsmarowana na ciastkach
Czekoladowy przekładaniec
Krem czekoladowy w misce