Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Czekoladowy torcik bezowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszny torcik bezowy. Kakaowe blaty bezowe przełożone czekoladowym kremem i posypane chrupiącymi, prażonymi migdałami.

Czekoladowy torcik bezowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czekoladowy torcik bezowy

 

  • BEZY:
  • 3 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • KREM:
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Czekoladowy torcik bezowy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150*C. Białka ubić na sztywno. Ustawić mikser na najwyższe obroty i dodawać cukier porcjami, łyżka po łyżce. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejszyć obroty miksera i dodać kakao i sok z cytryny. Na papierze do pieczenia narysować cztery okręgi o średnicy ok 16cm. Nałożyć masę do rękawa cukierniczego i nałożyć koła. Zachować należy odstęp, gdyż bezy urosną. Wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 100*C z termoobiegiem. Suszyć 2,5godz. Wystudzić przy lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zrobić to na noc. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Migdały wsypać na suchą patelnię i uprażyć. Zimną kremówkę ubić i wymieszać delikatnie z zimną, ale płynną czekoladą. Przekładać kremem blaty bezowe posypując każdą warstwę płatkami migdałowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Czekoladowy torcik bezowy
Kiedy białka ubijemy należy dodać przesiane kakao.
Czekoladowy torcik bezowy
Ubitą śmietankę połączyć z rozpuszczoną czekoladą.
Czekoladowy torcik bezowy
Migdały uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.