Sposób przygotowania:
Czekoladowy zajączek
Czekoladę deserową roztopić w kąpieli wodnej. Silikonową foremkę w kształcie zajączka posmarować warstwą roztopionej czekolady (za pomocą pędzelka). Foremkę odłożyć do zamrażalnika na ok. 10 minut. Po tym czasie nałożyć pędzelkiem następną warstwę czekolady, znowu odłożyć do zamrażalnika na 10 minut. Następnie nałożyć trzecią warstwę czekolady. Sprawdzić "pod światło" czy nie ma prześwitów. Foremkę wstawić do zamrażalnika.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej roztopioną czekoladę, wiórki kokosowe i Śmietan-fix. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki z czekoladą, wyrównać powierzchnię, schłodzić lodówce.
Masę krówkową lekko podgrzać, żeby dała się łatwo smarować. Wylać ją na białą masę, wygładzić, odłożyć do lodówki na kilkanaście minut. Na wierzch wylać pozostałą czekoladę deserową (gdyby jej zabrakło, to roztopić jeszcze kilka kostek).
Odłożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Po tym czasie zajączka delikatnie wyjąć z foremki.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej roztopioną czekoladę, wiórki kokosowe i Śmietan-fix. Dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremki z czekoladą, wyrównać powierzchnię, schłodzić lodówce.
Masę krówkową lekko podgrzać, żeby dała się łatwo smarować. Wylać ją na białą masę, wygładzić, odłożyć do lodówki na kilkanaście minut. Na wierzch wylać pozostałą czekoladę deserową (gdyby jej zabrakło, to roztopić jeszcze kilka kostek).
Odłożyć do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Po tym czasie zajączka delikatnie wyjąć z foremki.
Ewa
marietta