Sposób przygotowania:
Mazurek staropolski
Migdały siekamy drobno (nie mielimy). Żółtka gotowane przecieramy przez sitko lub przeciskamy wyciskaczem do czosnku. Masło ucieramy z cukrem pudrem i solą na puszystą masę dodając żółtka oraz skórkę cytrynową. Do puszystej masy dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy kruche ciasto. Ciasto zawijamy w folię i na co najmniej godzinę wkładamy do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wałkujemy na grubość ok.1/2 cm w prostokąt (ciasto najlepiej wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii). Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki grubości ołówka i układamy na cieście tworząc dowolny wzór (kwadraty, trójkąty). Smarujemy całość żółtkiem. Z części ciasta możemy wyciąć foremką dodatkowo kurki, zajączki. Kładziemy je na blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor, ciasteczka wyjmujemy wcześniej. Wystudzony mazurek dekorujemy owocami odsączonymi z konfitury, galaretką i dżemem tak aby w sąsiadujących polach znalazły się różne smaki i kolory konfitury, dżemu, galaretki. Na wierzchu robimy dekoracje z migdałów w płatkach i słupach oraz pokrojonych moreli, kładziemy ozdobione polewą czekoladową i posypką ciasteczka. SMACZNEGO!
zewa