misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Mazurek staropolski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Staropolski mazurek zwany "królewskim" jest ozdobą stołu wielkanocnego i zachwyca bogactwem smaku i aromatu.

Mazurek staropolski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mazurek staropolski

 

 

  • Do posmarowania:
  • 1 surowe żółtko

 

  • Do dekoracji:
  • Konfitury (galaretki, dżemy) o różnych smakach i kolorach
  • Migdały w płatkach i słupkach
  • suszone morele
  • Polewa czekoladowa
  • Posypka kolorowa

 

Sposób przygotowania:

Mazurek staropolski
Migdały siekamy drobno (nie mielimy). Żółtka gotowane przecieramy przez sitko lub przeciskamy wyciskaczem do czosnku. Masło ucieramy z cukrem pudrem i solą na puszystą masę dodając żółtka oraz skórkę cytrynową. Do puszystej masy dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy kruche ciasto. Ciasto zawijamy w folię i na co najmniej godzinę wkładamy do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wałkujemy na grubość ok.1/2 cm w prostokąt (ciasto najlepiej wałkować pomiędzy dwoma kawałkami folii). Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki grubości ołówka i układamy na cieście tworząc dowolny wzór (kwadraty, trójkąty). Smarujemy całość żółtkiem. Z części ciasta możemy wyciąć foremką dodatkowo kurki, zajączki. Kładziemy je na blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni na złoty kolor, ciasteczka wyjmujemy wcześniej. Wystudzony mazurek dekorujemy owocami odsączonymi z konfitury, galaretką i dżemem tak aby w sąsiadujących polach znalazły się różne smaki i kolory konfitury, dżemu, galaretki. Na wierzchu robimy dekoracje z migdałów w płatkach i słupach oraz pokrojonych moreli, kładziemy ozdobione polewą czekoladową i posypką ciasteczka. SMACZNEGO!
Mazurek staropolski
Do utartego masla z cukrem dodajemy przetarte gotowane żółtka
Mazurek staropolski
Wsypujemy mąkę i zagniatamy kruche ciasto
Mazurek staropolski
Mazurek przed pieczeniem, posmarowany żółtkiem
Mazurek staropolski
Poszczegóne pola mazurka wypełniamy konfiturą, galaretką, dżemem tak aby obok siebie były różne smaki i kolory