Sposób przygotowania:
Zajączek i Serducho - mazurek
1. CIASTO: Utrzyj masło z cukrem pudrem i żółtkami, dodaj mąkę i wymieszaj. Uformuj kulę, a następnie owiń ją w folię w wstaw na godzinę do lodówki. 2. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozwałkuj je cienko. Wytnij z ciasta kształt zajęczej głowy. Możesz dla ułatwienia posłużyć się szablonem (narysuj kształt, jaki chcesz otrzymać na tekturze, wytnij nożyczkami i przyłóż do ciasta, nożykiem odrysuj kształt). 3. Przełóż na wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą formę. Z resztek uformuj ruloniki, którymi obtocz krawędzie zajęczej głowy. Powinny wystawać ponad poziom ciasta. Będą foremką dla masy. Piecz przez 15 min., w temp. 190 stopni. 4. MASA: Puszkę masy wymieszaj z rozpuszczoną czekoladą(w kąpieli wodnej) i 6 łyżkami mleka. Rób to w miseczce ustawionej nad parą, wtedy składniki masy łatwiej się połączą. 5. Upieczone ciasto wystudź, a następnie udekoruj. Zalej cały środek mazurka masą. Zrób dekorację z wiórek i orzechów. 6. Odstaw ciasto w chłodne miejsce, aby masa stężała. Gotowe krój w kostkę i jedz, jak czekoladowo-orzechowe batoniki.