Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Naleśniki po hawajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki z farszem inspirowanym pizzą hawajską - ze świeżym ananasem, szynką, żółtym serem i sosem pomidorowym.

Naleśniki po hawajsku

Składniki:

Naleśniki po hawajsku

Na 6 naleśników:

  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju + olej do smażenia naleśników
  • 30 dag szynki
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Naleśniki po hawajsku

ETAP 1:

Naleśniki po hawajsku
Z przygotowanego ciasta smażymy cienkie naleśniki

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, wbijamy jajka, dodajemy wodę, mleko, szczyptę soli i olej. Ciasto miksujemy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie ciasto ubijamy rózgą i smażymy na patelni na cienkie naleśniki (przed wylaniem ciasta na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju).

ETAP 2:

Naleśniki po hawajsku
Przygotowujemy farsz z szynki i świeżego ananasa

Przygotowujemy farsz. Szynkę kroimy w kostkę. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Naleśniki po hawajsku
Do szynki i ananasa dodajemy przecier pomidorowy połączony z oliwą

Przecier pomidorowy łączymy z oliwą i przyprawami (solą, pieprzem, oregano i bazylią). Połowę otrzymanego sosu dodajemy do szynki i ananasa, resztę odkładamy do polania naleśników.

ETAP 4:

Naleśniki po hawajsku
Na naleśnikach układamy farsz. Naleśniki zwijamy w ruloniki.

Na naleśnikach układamy porcje farszu, na farsz wykładamy połowę sera żółtego.

Naleśniki zwijamy w ruloniki.

ETAP 5:

Naleśniki po hawajsku
Naleśniki posypujemy serem i polewamy sosem

Naleśniki układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy pozostałym serem i polewamy pozostałym sosem. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 st. C.