Sposób przygotowania:
Naleśniki po hawajskuETAP 1:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito, wbijamy jajka, dodajemy wodę, mleko, szczyptę soli i olej. Ciasto miksujemy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie ciasto ubijamy rózgą i smażymy na patelni na cienkie naleśniki (przed wylaniem ciasta na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju).
ETAP 2:
Przygotowujemy farsz. Szynkę kroimy w kostkę. Ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Przecier pomidorowy łączymy z oliwą i przyprawami (solą, pieprzem, oregano i bazylią). Połowę otrzymanego sosu dodajemy do szynki i ananasa, resztę odkładamy do polania naleśników.
ETAP 4:
Na naleśnikach układamy porcje farszu, na farsz wykładamy połowę sera żółtego.
Naleśniki zwijamy w ruloniki.
ETAP 5:
Naleśniki układamy w naczyniu do zapiekania, posypujemy pozostałym serem i polewamy pozostałym sosem. Pieczemy przez ok. 20 minut w 180 st. C.