Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym
Jabłka kroimy i usuwamy gniazda nasienne, obieramy i wkładamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy mus.
Obieramy ziemniaki i myjemy, ścieramy na tarce do miski. Cedzak ustawiamy na misce i przekładamy starte ziemniaki, odsączamy z nadmiaru płynu.
Masę ziemniaczaną przekładamy do drugiej miski i dodajemy pozostałe składniki oraz skrobię ziemniaczaną ( z miski ) dokładnie mieszamy.
Na rozgrzany olej łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki na rumiany kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z przygotowanym musem jabłkowym.
Obieramy ziemniaki i myjemy, ścieramy na tarce do miski. Cedzak ustawiamy na misce i przekładamy starte ziemniaki, odsączamy z nadmiaru płynu.
Masę ziemniaczaną przekładamy do drugiej miski i dodajemy pozostałe składniki oraz skrobię ziemniaczaną ( z miski ) dokładnie mieszamy.
Na rozgrzany olej łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki na rumiany kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z przygotowanym musem jabłkowym.
SylaUla
kuchenny świat