kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 752]

Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na chrupiące placki ziemniaczane. Z dodatkiem z musu jabłkowego smakują pysznie. Polecam na bezmięsny obiad.

Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym

Na placki ziemniaczane :

Na mus jabłkowy :

  • 3 duże słodkie jabłka
  • 8 łyżek wody

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym
Jabłka kroimy i usuwamy gniazda nasienne, obieramy i wkładamy do garnka. Dolewamy wodę i gotujemy mus.

Obieramy ziemniaki i myjemy, ścieramy na tarce do miski. Cedzak ustawiamy na misce i przekładamy starte ziemniaki, odsączamy z nadmiaru płynu.

Masę ziemniaczaną przekładamy do drugiej miski i dodajemy pozostałe składniki oraz skrobię ziemniaczaną ( z miski ) dokładnie mieszamy.

Na rozgrzany olej łyżką nakładamy porcje ciasta i smażymy placki na rumiany kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z przygotowanym musem jabłkowym.
Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym
Obrane i pokrojone jabłka przekładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy.
Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym
Na cedzak przekładamy starte ziemniaki i odsączamy.
Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym
Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko i skrobię ziemniaczaną.
Placki ziemniaczane z gotowanym musem jabłkowym
Wsypujemy przesianą mąkę i sól, mieszamy.