Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Czereśnie i róża w kisielu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe kisiele robię z różnych owoców . Łączę ich smaki aromatyzując ziołami lub kwiatami .

Czereśnie i róża w kisielu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czereśnie i róża w kisielu

 

  • 2 szklanki wypestkowanych czereśni ( mogą być mrożone )
  • 4 łyżki cukru
  • 2 herbaty Dilmah ,, Rose violet " ( różana z fiołkiem - ale może być inna dobrej jakości różana )
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • kilka kropli barwnika spożywczego czerwonego

 

Sposób przygotowania:

Czereśnie i róża w kisielu
Wypestkowane czereśnie włożyć do garnka i zalać 1,5 szklanki wody .Dołożyć herbatki i wsypać cukier .Gotować10 minut. Wyciągnąć herbatki . Zabarwić kilkoma kroplami barwnika . Zmieszać mąkę ziemniaczaną z 1/2 szklanki zimnej wody .Wlać do garnka i mieszając zagotować , a potem ogrzewać aż będzie gęsty . Podawać udekorowane płatkami świeżej róży .
Czereśnie i róża w kisielu
Zrobienie tego deseru to moment - wystarczy uszykować wszystko
Czereśnie i róża w kisielu
Czeresnie , herbatki , cukier i kilka kropli barwnika gotować 10 minut
Czereśnie i róża w kisielu
Mąke ziemniaczaną rozrobić w pół szklanki wody i wlać do garnka z ugotowanymi owocami
Czereśnie i róża w kisielu
Zagotowane ogrzewać mieszając aż kisiel zgęstnieje