Sposób przygotowania:
Czereśnie kandyzowane
1/3 cukru rozpuścić w 1/4 szklanki wody i podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru. Następnie, do przestudzonego syropu włożyć owoce i lekko podgrzewać przez 20 min, nie dopuszczając do zagotowania. Zostawić pod przykryciem do następnego dnia. Po 24 godzinach owoce wyłowić, do syropu dodać 1/3 cukru, rozpuścić, następnie wrzucić owoce i podgrzewać na małym ogniu przez 15 min. Zostawić przykryte do następnego dnia. Następnie dodać pozostały cukier (najpierw wyjąć owoce), rozpuścić, wrzucić czereśnie i ponownie podgrzewać aż do zagotowania, na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodać 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego. Usmażone owoce nakładać do wyparzonych słoiczków i zakręcać.
Evi
kamazka439