Sposób przygotowania:
Kandyzowane czereśnie
1/4 szklanki wody wraz z 30 dag cukru gotujemy w garnuszku ,w między czasie czereśnie myjemy i drylujemy i jak się rozpuści cukier wkładamy do garnka nasze czereśnie ,mieszamy i zostawiamy na malutkim gazie ok 15 minut nie doprowadzając do gotowania,wyłączamy gaz zakrywamy garnek pokrywką i pozostawiamy na dobę ,po tym czasie wyciągamy czereśnie ,wsypujemy 40 dag cukru i znowu gotujemy jak się rozpuści cukier ponownie wkładamy czereśnie i znowu mieszamy przez 15 minut nie gotując i ponownie odstawiamy na 24 godziny .Trzeciego dnia ponownie wyciągamy czereśnie wsypujemy pozostały cukier i sok z cytryny gotujemy i wrzucamy na 15 minut nasze czereśnie jak przestygną nadziewamy na patyczki i wbijamy w jabłko zostawiamy minimum na dobę i wkładamy do słoiczków.