eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1822]

Jarzynka Eli z kalafiora, brokuła i marchewki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Po ugotowaniu zupy zostały mi głąby, młode liście i łodygi z kalafiora i brokuła, a że nie lubię wyrzucać jedzenia więc przygotowałam z nich i marchewki pyszną jarzynkę do drugiego dania.

Jarzynka Eli z kalafiora, brokuła i marchewki

Składniki:

Jarzynka Eli z kalafiora, brokuła i marchewki

warzywa

  • 0.5 kg marchewki
  • liście, łodygi i głąb z kalafiora pozostałe po gotowaniu zupy
  • liście, łodygi i głąb brokuła pozostałe po gotowaniu zupy

dodatki

  • 1 łyżka masła
  • 1 duża łyżka maki pszennej
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Jarzynka Eli z kalafiora, brokuła i marchewki

przygotowanie kalafiora i brokuła

Jarzynka Eli z kalafiora,brokuła i marchewki
Pozostałe po gotowaniu zupy liście,łodygi i głąby z brokuła i kalafiora umyć.

Umyć pozostałe łodygi, liście i głąby po gotowaniu zupy.

przygotowanie kalafiora i brokuła cd

Jarzynka Eli z kalafiora,brokuła i marchewki
Pokroić liście,łodygi i głąby z brokuła i kalafiora.

Liście, łodygi i głąby z kalafiora i brokuła pokroić.

przygotowanie marchewki

Jarzynka Eli z kalafiora,brokuła i marchewki
Obrane i umyte marchewki pokroić w kostkę.

Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Pokrojoną marchewkę ugotować na parze.

przygotowanie kalafiora i brokuła cd

Jarzynka Eli z kalafiora,brokuła i marchewki
W odrobinie wody ugotować pokrojone części kalafiora i brokuła.

Pokrojone części brokuła i kalafiora włożyć do garnka, zalać odrobiną wody, posolić i ugotować.

przygotowanie jarzynki

Jarzynka Eli z kalafiora,brokuła i marchewki
Ugotowaną na parze marchewkę dodać do ugotowanego kalafiora i brokuła.

Do miękkiego kalafiora i brokuła dodać ugotowaną na parze marchewkę.

przygotowanie jarzynki cd

Jarzynka Eli z kalafiora,brokuła i marchewki
Po łyżce masła i mąki pszennej dodać do warzyw,wymieszać i zagotować.

Do warzyw dodać łyżkę masła i łyżkę mąki pszennej. Całość wymieszać i zagotować. Podawać do drugich dań. Smacznego!


Tagi:

dania warzywa