Sposób przygotowania:
Czereśnie w cieście drożdżowym wg DiCiasto:
3/4 szklanki mąki przesiać do miski i dodać do niej pokruszone drożdże oraz cukier i sól.
Wszystko zalać podgrzanym mlekiem i odstawić na tyle ile zajmie nam przygotowanie czereśni.
Dodać pokruszone drożdże, cukier i sól. Po tym czasie wbić jajko, wsypać pozostałą mąkę i ciasto dokładnie wyrobić.
Czereśnie:
Czereśnie należy dokładnie umyć, osuszyć i pousuwać z nich pestki. Ogonki powinny zostać.
Panierowanie:
Przygotowane owoce należy obtoczyć w mące i dokładnie pokryć ciastem po przez ich osobne zanurzenie w masie.
Smażenie:
Czereśnie należy smażyć w głębokim tłuszczu do zarumienienia się. Nadmiar tłuszczu osączyć na ręczniku papierowym i owoce oprószyć cukrem pudrem.